De tre ens Deco-enheder har to kablede tilslutninger hver.

TP-Link Deco X60 AX3000

Wi-Fi 6 -vauhtia tukeva mesh-järjestelmä, jonka yksiköissä on myös johdolliset liitännät.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Reitittimet #TP-Link
9.5

Kolmen tukiaseman Deco X60 on tehokas mesh-järjestelmä, joka luo kattavan langattoman verkon isoonkin asuntoon. Järjestelmän käyttöönotto on helppoa ja nopeus huippuluokkaa. Nettinörteille setti ei tarjoa puuhasteltavaa, sillä mitään säätöjä ei tarvita.

Mesh-lähiverkkojärjestelmän tärkein ominaisuus on hyvä verkkopeitto, ja siitä Deco X60 huolehtii mallikkaasti. Melko sokkeloisessa testitalossa saatiin vakaa yhteys ja hyvät nopeudet kaikkialle. Muiden testattujen mesh-järjestelmien tavoin tämäkään setti ei kantanut ulos kovin hyvin. Kantamaa voi kuitenkin parantaa kokeilemalla yksiköille eri sijainteja.

Tiedonsiirtonopeus on usein mesh-laitteiden pullonkaula. Tällä TP-Linkin setillä ongelmia ei kuitenkaan ollut. Se johtuu osin siitä, että järjestelmä käyttää uusinta Wi-Fi 6 -verkkostandardia, ja siitä, että järjestelmä käyttää erillistä langatonta tai langallista yhteyttä yksiköiden välillä. Tämä näkyy myös tuloksissa. Optimaalisissa olosuhteissa langallista yhteyttä käytettäessä mitattiin 826 megabitin siirtonopeus sekunnissa, ja asunnossa päästiin kaikkialla vakaaseen, vähintään 200 megabitin sekuntivauhtiin.

Käyttöönotto ja asetusten valinta tapahtuu hyvin toimivalla mobiilisovelluksella, jossa ohjattu toiminto huolehtii tärkeimmistä asetuksista. Toteutus on niin onnistunut, että testitoimituksessa yllätyttiin siitä, kuinka nopeasti käyttöönotto hoitui, mukaan lukien kaikkien kolme yksikön laiteohjelmiston päivitykset.

Setti, jota saa valkoisen lisäksi mustana, ja jossa on huomaamaton tilasta kertova merkkivalo, istuu hyvin kodin sisustukseen. Verkkovirtaan yhdistettävät mesh-yksiköt tarjoavat myös mahdollisuuden kytkeä verkkolaitteita johdolla suoraan kuhunkin yksikköön. Näppärää ja käytännöllistä.

Hallintasivut ovat selkeät mutta hyvin niukat. Ne antavat kuitenkin hyvän yleiskuvan lähiverkosta ja siihen yhdistetyistä laitteista. Hallinta myös varoittaa, jos jokin verkon kohta ei toimi. Käsipelillä tehtäviä säätöjä verkkoliikenteen priorisointiin ja muihin lisäominaisuuksiin ei juuri ole. Järjestelmän perusideana onkin hyvä suorituskyky ja tarvittavien parametrien automaattinen käyttöönotto. Vaativa käyttäjä jää kaipaamaan mahdollisuutta hallita lähiverkon ominaisuuksia manuaalisesti.


+ Helppo käyttöönotto

+ Suuri siirtonopeus

+ Hyvä peitto

+ Hillitty muotoilu

– Vähän säätömahdollisuuksia

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hintaopas-palvelusta.

 

Arvio

Hyvin toteutettu mesh-lähiverkkojärjestelmä, joka luo kattavan peiton ja vakaat yhteydet isoonkin asuntoon.

Ominaisuudet

Merkki
TP-Link
Wlan
Mesh-verkkojärjestelmä
Ethernet
Gigabit
Verkkoportit
2 per yksikkö
Usb-portit
-
Kulutus
8 W per yksikkö
Mitat
11 x 11 x 11,4 cm
Ilmoitettu nopeus
2402 Mbit/s
Mitattu nopeus
826 Mbit/s