Orbi koostuu kahdesta laitteesta: reitittimestä ja tukiasemasta.

Netgear Orbi ac3000 RBK50

Orbi koostuu kahdesta laitteesta: reitittimestä ja tukiasemasta, joiden avulla saa luotua nopean langattoman verkon, jonka kantama riittää isolle alueelle.

tekijä Henning Dadkhah Rasmussen #Reitittimet #Netgear
9.4

Tämä Netgearin ratkaisu ei välttämättä ole sinua varten, jos koti on yhdessä tasossa, eikä neliöitä ole valtavasti. Orbi on paketti, jossa nettiliittymään yhdistettävän ac-luokan reitittimen lisäksi on satelliittiyksikkönä toinen tukiasema. Se on tarkoitus sijoittaa toisaalle asuntoon, jolloin laite laajentaa langattoman lähiverkon kantamaa. Tarvittaessa voi hankkia ylimääräisiä satelliittiyksiköitä kattamaan niin laajan alueen kuin on tarpeen.

Pelkästään Netgearin reititin riitti tarjoamaan riittävän kantaman tavalliseen omakotitaloon, joten normaaliolosuhteissa lisäyksikkö on tarpeen vain, jos langatonta verkkoa on tarkoitus laajentaa esimerkiksi puutarhaan tai eri kerroksiin. Satelliittiyksikön hyviin ominaisuuksiin kuuluu, että siinä on reitittimen tavoin neljä verkkoporttia, joten kaapeliyhteydellä varustettuja lähiverkkolaitteita saa verkkoon myös muualla kuin reitittimen vieressä.

Verkkolaitteita asentaessa joutuu toisinaan taistelemaan teknisten ja monille käyttäjille kryptisten termien ja asetusten kanssa, mutta Netgearin pikaopas on ilahduttavan lyhyt. Siinä vain todetaan, että reititin pitää yhdistää nettimodeemiin internetyhteyden luomiseksi, minkä jälkeen laite kytketään sähköverkkoon. Mukana tuleva satelliittiyksikkö, joka on lähes identtinen reitittimen kanssa, sijoitetaan haluttuun paikkaan asuntoa ja laitteeseen kytketään virta. Loppu hoituu automaattisesti.

On suorastaan hämmästyttävää, että verkon määrittely sujuu niin helposti kun se Netgearin kanssa sujui. Reititin löysi parissa minuutissa lisäyksikön ja loi yhteyden niiden välille. Testissä satelliittiyksikkö sijoitettiin noin 30 metrin päähän reitittimestä isossa tilassa, jossa oli satunnaisia esteitä. Muutamassa minuutissa satelliitti näytti sinistä merkkivaloa, mikä suuresta etäisyydestä huolimatta tarkoitti optimaalista yhteyttä.

Android-sovellus WiFi Analyzerin avulla selvisi, kuinka hienosti molemmat verkot täydensivät toisiaan, ja se oli myös vahvistus satelliittiyksikön viestille: peitto on erinomainen. Tehokkuutta edesauttavat kummassakin laitteessa olevat kuusi sisäistä antennia, ja laitteissa on tilaa kunnollisille antenneille, sillä kumpikin laite on yli 20 senttimetriä korkea.

 

Android-sovellus WiFi Analyzerin näyttämässä kuvassa on reitittimen ja satelliitin verkot. Laitteet sijoitetaan niin, että katvealueita ei synny.
Android-sovellus WiFi Analyzerin näyttämässä kuvassa on reitittimen ja satelliitin verkot. Laitteet sijoitetaan niin, että katvealueita ei synny.

 

Netgearin langattomaan verkkoon ja hallintasivuihin sai tietokoneella vaivattomasti yhteyden. Jostain syystä hallintasivut eivät avautuneet Chromella, mutta Edgellä ne toimivat hyvin. Hallintasivujen kanssa pärjää, vaikka ei mikään haka verkkotekniikassa olisikaan, sillä vain pari kohtaa vaatii valintoja.

 

”Netgearin
Netgearin hallintasivut ovat selkeät. Kuvassa on VPN-palvelintoiminnon asetukset.

 

Orbi tarjoaa käyttöön monipuoliset asetukset. Tarjolla on jopa VPN-palvelin, jonka avulla voi ottaa etäyhteyden omaan lähiverkkoon mistä tahansa. Lisäasetuksiin ei kuitenkaan tarvitse kajota, sillä perusasetuksilla saa käyttöön vakaan ja nopean lähiverkon, joka kattaa koko kodin.

Netgearin järjestelmän nopeusluokka on ac3000, joka on kolmen kaistan yhteinen nopeus. Eri kaistojen nopeudet ovat 1 733, 866 ja 400 megabittiä sekunnissa. Suurin nopeus saavutetaan ac-tekniikan laitteilla, ja se oli testimittauksissa täysin kilpailevien tuotteiden luokkaa. Tulokseksi saatiin 400-500 megabittiä sekunnissa. Vaikka tämä vauhti olikin alle teoreettisen tason, se on silti parempi kuin monella muulla KotiMikron testaamalla reitittimellä.

Kaiken kaikkiaan Netgear Orbi kerää lähinnä pelkkiä kehuja: Todella helppo ottaa käyttöön, kiitettävä kantama, hyvät lisätoiminnot ja erinomainen suorituskyky. Miinusta tulee suolaisesta, lähes viiden sadan hintalapusta ja hitaasta usb 2.0 -liitännästä.

Arvio

Helposti käyttöön otettava, laajan kantaman ja erinomaisen suorituskyvyn tarjoava lähiverkkojärjestelmä.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Wlan
802.11ac
Ethernet
10/100/1000 Mbit/s
Verkkoportit
4 x ethernet (1 olemassa olevalle verkkolaitteelle)
Usb-portit
1 x USB 2.0 kummassakin laitteessa
Mitat
17 x 6 x 22,5
Ilmoitettu nopeus
AC3000 (1733 + 866 + 400 Mbit/s)