Cujossa olevat ”silmät” kertovat, jos tietoturvassa on ongelmia.

Cujo

Älykäs palomuuri lähiverkkoon

tekijä Henrik Ræder Clausen #Sekalaiset verkkolaitteet #Cujo
9.0

Cujo on verkkoon liitettävä älykäs palomuuri. Laite pitää verkkoliikennettä jatkuvasti silmällä ja ilmoittaa siihen kuuluvalla mobiilisovelluksella, jos se havaitsee verkkoliikenteessä ongelmia.

Cujo tekee netin kautta yhteistyötä muiden Cujo-laitteiden kanssa, mikä auttaa laitetta havaitsemaan ja pysäyttämään myös uudet uhkat.

Itse laite on käteen mahtuva puolipallo. Laitteen etupuolella on silmiksi muotoillut lamput, jotka kertovat lyhyesti ja helppotajuisesti senhetkisen tilanteen. Nukkuvat silmät tarkoittavat ”ei internetyhteyttä”, avoimet silmät tarkoittavat ”kaikki kunnossa”, ja jos silmät ovat suurina, se tarkoittaa tietoturvaongelmia.

Yksinkertainen muotoilu ja merkkikieli antavat odottaa, että myös laitteen käyttöönotto on helppoa. Sitä se periaatteessa onkin, sillä laite pitää vain kytkeä reitittimeen verkkojohdolla. Vaikutelma helppoudesta karisee kuitenkin, kun reitittimen DHCP-palvelin pitää ottaa pois päältä, jotta Cujo voi ottaa toiminnon käyttöönsä. Toimenpiteen suorittaminen saattaa vaatia reitittimen käyttöohjeen lukemista. Mutta kun tämä vaihe on suoritettu, loppu sujuu helposti.

Cujo saa automaattisesti tiedon uusista uhkista muiden Cujo-laitteiden välityksellä, jolloin se pystyy torjumaan haittaohjelmat ja muut hyökkäykset, joilla yritetään murtautua lähiverkossa oleviin laitteisiin. Tällaisista yrityksistä saa tiedon sovelluksella, jonka avulla voi tarvittaessa sallia yhteysyrityksen, jos kyseessä on asiallinen ohjelma tai muu taho. Sovelluksen avulla voi myös torjua tuntemattomat lähiverkkoon yhdistyneet laitteet. Sovellus on kätevä ja helppo käyttää.

Jos netin käyttö on vähäistä ja ”riskitöntä”, Cujoa tuskin tarvitaan. Jos taas perheessä on teini-ikäisiä, jotka saattavat liikkua vaarallisilla sivustoilla, tuo dynaaminen tietoturva sekä nopeat hälytykset kaivattua lisäsuojaa.

Cujo puolustaa paikkaansa myös siinä mielessä, että yhä useampi kodin laite on yhteydessä verkkoon. Tällaista ”tyhmää” laitetta suojaamassa on hyvä olla älykäs palomuuri.

Cujo-laite maksaa Amazonista tilattuna noin 114 euroa. Tähän hintaan sisältyy 180 päivän palvelutilaus.

 

+ Lisäturvaa netin uhkille
+ Erinomainen sovellus
+ Nopeat ilmoitukset ongelmista
– Käyttöönotto

Lisätietoja Cujo-palomuurista on valmistajan sivuilla.

Arvio

Uusi, kätevä tapa suojata lähiverkko ja sen laitteet hyökkäyksiltä.

Ominaisuudet

Merkki
Cujo
Liitännät
2 x gigabit ethernet
Mitat
12,4 x 12,4 x 14,6 cm
Paino
377 g