Netgear Nighthawk M1

Monien toimintojen mobiilireititin, ja paras tapa ottaa langaton lähiverkko mukaan tien päälle.

#Sekalaiset verkkolaitteet #Netgear
8.8

Tämän mobiilireitittimen avulla verkkoyhteys kulkee mukana tien päällä, vaikka siellä ei olisikaan pääsyä virtalähteelle tai muihin langattomiin verkkoihin. Tehokas mobiililaajakaistareititin tarjoaa nopean pääsyn nettiin kaikkialla, kuten myös mahdollisuuden jakaa verkkoyhteys kavereiden ja kollegojen kanssa.

Nighthawk M1 on matala, neliömäinen reititin, jonka pituus ja leveys ovat reilut 10 senttiä. Reitittimessä on usb-c-latausliitäntä ja usb-liitäntä ulkoiselle tallennusvälineelle (mediapalvelimelle, jossa on tilaa esimerkiksi kuville ja elokuville).

Verkkoliitäntää voidaan käyttää paikallisten laitteiden tai kytkimen liittämiseen tai laitteen yhdistämiseen johdolliseen verkkoon mobiiliyhteyden sijasta. Kumijaloilta näyttäviin kohtiin voidaan liittää ulkoiset antennit kantaman kasvattamiseksi.
 

Vaivaton ottaa käyttöön

Hieman epätavallista on se, että reititin ei ole ostettaessa yhtenä kappaleena, mutta siihen on hyvä syy. Reitittimen sisään pitää laittaa mikro­-sim-kortti, ennen kuin laitetta voi käyttää. Sen jälkeen kiinnitetään akku ja takalevy paikoilleen, ja sitten reititin on käyttövalmis.

Päällä oleva värinäyttö näyttää verkon tilan, mukaan lukien nimen ja salasanan, mikä on kätevää. Näyttö kertoo myös akun varaustilan sekä sen, kuinka paljon mobiilidataa on käytetty. Netgear lupaa akkukestoksi jopa 24 tuntia jatkuvalla käytöllä, mutta testatessa virta loppui jo 12 tunnin tehokäytön jälkeen.

Käyttöönotto on helppoa. Näyttö kertoo, mitä pitää tehdä, ja huolehtii myös mukana tulevan ohjelmiston päivityksestä. Esiin tulee muutamia helppotajuisia valintaikkunoita, kun tietokoneen liittää ensimmäisen kerran reitittimen langattomaan verkkoon. Silloin pitää ilmoittaa verkon nimi ja salasana, minkä jälkeen käyttöönotto on suoritettu.

Päivittäisessä käytössä mobiilireititin toimii tavallisen langattoman reititimen tavoin. Se on vain liitetty matkaviestinverkkoon kiinteän yhteyden sijasta.

Reititintä hallitaan verkkosivun tai sovelluksen kautta, ja laitteessa on yhtä paljon toimintoja kuin kiinteän verkon reitittimessäkin. Käyttäjä voi luoda vierasverkon, sallia porttien käytön ja jopa käyttää laitetta dlna-mediapalvelimena, jossa kuvat ja elokuvat ovat microsd­-kortilla.
 

Suorituskykyinen mobiilireititin

Nighthawk M1:n teoreettinen siirtonopeus on gigabitti sekunnissa. Se, päästäänkö siihen käytännössä, riippuu mobiiliverkon peitosta ja tukiasemien käyttämästä tekniikasta. Testatessa päästiin 36 megabitin sekuntinopeuteen, joka vastaa testialueen maksimaalista mobiililaajakaistavauhtia. 30 metrin kantama hankalissa olosuhteissa on kestitasoa.

Mitä mobiilireititin sitten tekee puhelimen tukiasemaa paremmin? Akkukesto, kantama ja siirtonopeus ovat paremmat, ja laitteessa on kaikki toiminnot, joita uudelta reitittimeltä voi odottaa. Hinta tosin on yhtä korkealla tasolla kuin monilla puhelimilla.

 

+ Uusinta ja nopeinta tekniikkaa
+ Helppo ottaa käyttöön ja käyttää
+ Paljon verkkotoimintoja
– Melko kallis

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

Arvio

Markkinoiden paras mobiilireititin, joka on paljon kehittyneempi kuin puhelimien tukiasemat. Hinta on sitten sen mukainen.

Ominaisuudet

Merkki
Netgear
Verkkostandardit
LTE Advanced, 802.11ac
Liitännät
1 x USB C, 1 x USB 2.0, Gigabit Ethernet, MicroSIM, MicroSD
Nopeus
1 Gbit/s
Mitat
10,5 x 10,5 x 2,4 cm
Paino
240 g