Testissä Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird

Ota viestit haltuun välilehtien avulla.

tekijä Christian Slot #Sekalaiset #Mozilla
7.5

Mozilla Thunderbird on mukana sähköpostiohjelmien suurtestissä KotiMikron numerossa 2/2018.

Mozilla Thunderbird on Firefox-selaimesta tunnetun Mozilla-yhteisön toinen avoimen lähdekoodin ohjelma­projekti. Ilmainen sähköpostiohjelma sisältää erittäin monipuoliset ominaisuudet ja haastaa monipuolisimmatkin maksulliset kilpailijansa.

Thunderbirdin käyttöliittymä voi vaatia alkuun hieman totuttelemista. Viestejä voidaan tarkastella joko kolmeen paneeliin jaetussa näkymässä monien muiden sähköpostiohjelmien tapaan, tai kunkin viestin voi avata omalle välilehdelleen, jolloin viestinäkymän saa halutessaan suurennettua vaikka koko ruudun kokoiseksi.

Välilehtien ansiosta viesti-ikkunoiden hallinta onnistuu yhden ohjelma­ikkunan sisällä. Viestien välillä voi siirtyä joko näppäinkomennoilla tai napsauttamalla hiirellä haluamansa viestin välilehteä. Välilehdet on helppo sulkea välilehden nimen vieressä olevalla rastikuvakkeella.

Viestiluettelo näyttää kunkin kansion sisältämät viestit yksittäisinä, eikä valittavissa ole joistakin muista postiohjelmista tuttua keskustelunäkymää. Useasta viestistä koostuvan ketjun kohdalla keskustelunäkymä saattaisi tarjota selkeämmän yleiskuvan viestien sisällöstä.

Thunderbirdiin on saatavilla lukuisia laajennuksia, joilla ohjelmaan saa lisättyä erilaisia toimintoja. Tarjolla on muun muassa ohjelman ulkoasun muokkaamiseen tarkoitettuja teemoja sekä kielityökaluja. Thunderbirdissa ei ole yhdysrakenteista kalenteri­osiota, mutta ohjelmaan voi synkronoida Google-kalenterin Lightning-kalenterilaajennuksen avulla.

Aivan helppoa laajennusten hallinta ei kuitenkaan aina ole, sillä esimerkiksi Goog­le-kalenterin lisääminen Thunderbirdiin vaatii Mozillan oman ohjeen mukaan peräti 15 vaihetta. Monien kilpailijoiden kohdalla vastaava toimenpide onnistuu huomattavasti yksinkertaisemmin.

Ohjelman hakutoiminto on sekä monipuolinen että salamannopea. Haku voidaan kohdistaa joko kaikkiin viesteihin tai haluttuun kansioon, ja hakutuloksia voidaan tarkentaa ja suodattaa muun muassa viestin koon, iän tai liitetiedostojen perusteella. Usein tarvittavan haun voi myös tallentaa.

+ Monipuoliset toiminnot
+ Viestit omilla välilehdillään
+ Paljon laajennuksia
– Ei keskustelunäkymää
– Kalenterin asentaminen on mutkikasta

Conclusion

Mozilla Thunderbird on tehokas työkalu, jolla saa pidettyä laajankin viestiarkiston hallinnassa. Välilehtien hyödyntäminen voi vaatia hieman totuttelua.

Ominaisuudet

Merkki
Mozilla
Tuotetyyppi
Sähköpostiohjelma