Niko Dimmer Switch for Hue system

Philipsin Hue-älylamppujen kanssa toimivalla Niko Dimmer Switch -älyhimmenninkatkaisijalla voi hallita monipuolisesti valaistusta.

tekijä #Sekalaiset #Niko
9.0

Hollantilainen Philips-yhtiö mullisti Philips Hue -valaistusjärjestelmällä tavan, jolla kodin valaistusta hallitaan. Järjestelmä koostuu reitittimeen liitettävästä keskittimestä ja led-älylampuista, jotka kommunikoivat langattomasti keskittimen kanssa. Järjestelmän ansiosta valaistusta voi hallita puhelimeen asennettavan sovelluksen avulla. Saatavana on myös värillisiä Hue-lamppuja, joiden väriä voi säätää sovelluksella.

Älyvalaistusta ei voi kuitenkaan hallita olemassa olevilla valokatkaisijoilla, joten tätä varten on pitänyt hankkia Philipsin alkuperäiset älykatkaisijat, jotka kiinnitetään tarralla seinään. Tällöin ei aina tarvitse tarttua puhelimeen, kun haluaa esimerkiksi vähentää valaistusta. Nyt Philips on kuitenkin mahdollistanut sen, että myös muut yritykset voivat valmistaa Hue-järjestelmää hallitsevia katkaisijoita. Yksi esimerkki näistä on belgialaisen Nikon kehittämä Dimmer Switch for Hue, eli Hue-himmennin.

Toiminnaltaan Nikon laite muistuttaa suuresti alkuperäistä Philips Hue Tap -valokytkintä. Molemmissa on neljä toimintopainiketta, joista yksikään ei tarvitse erillistä virtalähdettä, sillä painikkeet toimivat kineettisellä energialla, joka syntyy, kun kytkimiä käytetään. Toistaiseksi Nikon ongelmana on, että se ei välttämättä sovi ainakaan kovin helposti kaikkiin täkäläisiin rasioihin ja kehyksiin, sillä Nikolla ei ole vielä suomalaista edustusta. Mutta kun Nikon älykytkimellä saa korvattua tavallisen katkaisijan, niin silloin välttää sen ongelman, että joku perheenjäsen painaa vahingossa katkaisijaa ja sulkee yhteyden älylamppujen hallintaan.

Niko Dimmer Switch -älyhimmentimen voi asentaa upotettuna tai pinta-asennuksena erikseen hankittavan asennuskehikon avulla.

 

Nikon asennussettiin kuuluu kehys ja taustalevy, joiden on ilmeisesti tarkoitus olla yleiseurooppalaisia. Käyttöohjeen mukaan taustalevy pitää ensin kiinnittää seinärasiaan, minkä jälkeen katkaisija on helposti naksautettavissa paikalleen. Testissä kävi kuitenkin niin, että kytkimet oli irrotettava ja kärjet pakotettava meisselillä paikalleen ja vasta sitten laitettava kytkimet takaisin. Vaarana oli, että ohut muovi murtuu, joten tässä on vielä valmistajalla tuotekehiteltävää. Sekin on hyvä huomata, että Niko ei ole sovelias itseasennukseen, vaan käyttöönotossa tarvitaan sähköalan ammattilaista, jotta Niko-kytkimen johdotus menee varmasti oikein.

Kytkinaskartelun jälkeen Niko yhdistetään Hue-sovellukseen, jolloin laite on yhteydessä reitittimeen kytketyn keskittimen kanssa. Tämä sujui testissä ilman ongelmia, ja heti kun Niko näkyy sovelluksessa, voi valita, mitä Nikon neljällä painikkeella tehdään. Perusasetuksilla painikkeet sytyttävät, sammuttavat ja himmentävät valoja valitussa kohteessa. Tämän lisäksi painikkeet voi määritellä käyttämään sovelluksessa valittuja teemoja. Tämä tarkoittaa, että käyttäjä voi esimerkiksi yhtä painiketta painamalla muuttaa olohuoneen valaistuksen punaiseksi tai siniseksi, jos sovelluksessa on luotu teema kyseisillä väreillä.

Philips Hue Tap -valokytkintä käyttäneet tietävät, että painikkeita pitää painaa voimakkaasti, jotta kineettinen energia aktivoituu. Tämä ei ole varsinainen ongelma, mutta pari testilaitetta kokeillutta vierasta ei saanut kytkintä päälle, koska he eivät tienneet, että sitä pitää painaa erittäin lujaa, ennen kuin kytkin reagoi.

 

Niko-kytkin ei poikkea ulkoisesti tavallisesta valokatkaisijasta.

 

Mielenkiintoista Nikon ratkaisussa on, että se istuu muotoilultaan suomalaiseen kotiin ja sillä voi myös periaatteessa korvata vanhat seinäkatkaisijat. Toki ulkoasu on jossain määrin erilainen, mutta se ei kuitenkaan ole mikään esteettinen ongelma. Nikon älyhimmentimen käyttäjä saa joka tapauksessa monipuoliset mahdollisuudet hallita valaistusta. Jos kuitenkin tyytyy kiinnittämään kytkimen seinään tarralla, joka tulee Nikonkin mukana, niin silloin voi vaihtoehtona harkinta alkuperäistä Philips Hue Tap -kytkintä, joka on Nikoa kympin verran huokeampi.

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta Niko Dimmer Switch -himmentimelle hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hintaseurannasta.

Arvio

Niko Dimmer Switch -älykatkaisija on periaatteessa samanlainen kuin Philipsin oma Hue Tap -katkaisija, mutta Nikon pointti on siinä, että sen voi periaatteessa asentaa olemassa olevan katkaisijan tilalle. Tällöin kukaan ei tule vahingossa sammuttamaan Hue-lamppuja tavallisesta katkaisijasta.

Ominaisuudet

Merkki
Niko
Tuotetyyppi
Älykatkaisija
Mitat
83 x 83 x 15 mm
Paino
43 g
Liitäntä
ZigBee
Muuta
Toimii 10 metrin säteellä lampuista