Tastaturet følger ikke med. Det kan købes for 1.399 kroner.

iPad (2019)

Applen tablet sai oman käyttöjärjestelmän.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Taulutietokoneet #Apple
9.4

Applen iPad-tabletista ilmestyy vuosittain uusi versio. Näyttö on 2019-versiossa hieman suurempi kuin edellisessä versiossa, mutta muuten iPad näyttää samalta – ainakin ulospäin.

Sisäpuolelta tarkasteltuna uutta on se, että iPad on saanut oman käyttöjärjestelmän. Tähän asti sekä iPhone että iPad ovat käyttäneet iOS-järjestelmää. Yhteisestä järjestelmästä johtuen laitteissa on voinut käyttää pitkälti samoja sovelluksia, mutta se on tuonut myös rajoituksia iPadin suuremman näytön hyödyntämiselle.

Nyt se on loppu, kun iPad siirtyi käyttämään iPadOS-järjestelmää, joka on räätälöity ottamaan kaiken irti Applen tabletista. Uudessa järjestelmässä on samantapainen widget-toiminto kuin Android-järjestelmässä. Widget-pienoisohjelmien avulla voi pitää aloitusnäytöllä sovelluksia, jotka päivittyvät automaattisesti.

Widgettinä voi käyttää esimerkiksi säätilanäyttöä ja kalenteria, josta näkee tulevat tapahtumat. Widgettien sijoittelu tai niiden koon muuttaminen ei ole yhtä vapaata kuin Android-laitteissa, ja widgetit toimivat vain vaakanäytössä. Toiminto on silti hyödyllinen uudistus, ja käyttöjärjestelmä on yhtä käyttäjäystävällinen kuin iPadin aiemmissa versioissa.

Näyttö on edelleen samaa hyvää iPad-tasoa. Sen kirkkauden ansiosta tablettia voi käyttää myös voimakkaassa päivänvalossa. Näytön kirkkaus säätyykin ympäristön valaistusolosuhteiden mukaan.

Vaikka uusi iPad on huokein Applen täysikokoisista nykytableteista, se tarjoaa silti käyttökokemuksen, johon vain harvat Android-tabletit pystyvät. Näyttö reagoi nopeasti kosketukseen, mikä häivyttää tunteen siitä, että käyttää elektronista laitetta. Viive on niin pieni, että tuntuu kuin kuvakkeita ja muita näytön elementtejä pystyisi liikuttamaan irrallaan laitteesta.

Ääni on iPadin heikko kohta verrattuna saman hintaluokan Android-tabletteihin. Ääni on kyllä kirkas ja selkeä, mutta kaiuttimet on sijoitettu tabletin alareunaan, ja kun tabletin pitkän sivun kääntää itseään päin, ääni kuuluu vain toisesta reunasta. Apple olisi voinut ajatella käyttäjiä ja laittaa kaiuttimet tabletin molempiin päihin, jolloin käyttäjä saisi stereoäänen riippumatta siitä, missä asennossa tablet on.


+ Erittäin käyttäjäystävällinen järjestelmä

+ Nopea laite

+ Hyvä hinta

 

Lisätietoja laitteesta saa valmistajan sivuilta.

Conclusion

Applen tuorein iPad on edeltäjäänsä hieman kalliimpi, mutta tarjoaa tableteista edelleen eniten vastinetta rahalle.

Ominaisuudet

Merkki
Apple
Suoritin
A10 Fusion, 64-bit.
Tallennustila
32 Gt
Näytön koko
10,2"
Näytön tarkkuus
2160 x 1620 px
Mitat
250,6 x 174,1 x 7,5 mm
Paino
483 g
Kamera
8 MP (taka), 1,2 MP (etu)
Microsd-korttipaikka
-
Verkko
802.11ac (Wi-Fi 5)