Näppäimistö napsautetaan kiinni ja Surface Go muuttuu kannettavaksi tietokoneeksi. Näppäimistö pitää hankkia erikseen.

Microsoft Surface Go

Kannettavan tehoilla varustettu kevyt taulutietokone.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Taulutietokoneet #Microsoft
8.8

Microsoft on viime vuosina julkaissut koko joukon laitteita Surface-brändin alla. Kyseessä on eturivin tuotesarja, jonka laitteet ovat erittäin hyvin valmistettu mutta myös erittäin kalliita.

Surface Go on luksusluokan tablet-laite, jota voi täydellä syyllä kutsua taulutietokoneeksi. Laite on tyylikäs ja laatu sekä näkyy että tuntuu kaikessa. Tausta on harjattua magnesiumia ja taustan alemman puoliskon voi kääntää esiin tukijalaksi, kun Go-tablettia käytetään tietokoneena.

Oheisen kuvan ei pidä antaa hämätä, sillä näppäimistö on erikseen hankittava lisävaruste. Surface Go Signature Type Cover -näppäimistöstä on saatavana neljä värivaihtoehtoa. Musta maksaa noin sata euroa ja platinanvärinen, koboltinsininen ja viininpunainen kukin noin 130 euroa.

Type Cover on ohuen näppäimistön ja suojakuoren yhdistelmä, ja vaikka se onkin kallis, niin se ei ole ollenkaan hassumpi. Kirjoittamiseen voi tietenkin yhtä hyvin käyttää mitä tahansa bluetooth-näppäimistöä.

Laitteen kosketusnäyttö on erittäin tunnokas ja tarkka. Vaikka Windows 10 ei kuulukaan maailman kosketusystävällisimpiin käyttöjärjestelmiin, Surface Go:lla on helppo osua täsmällisesti esimerkiksi yläkulman pieneen rastiin, kun ikkuna pitää sulkea. Käyttäjä, joka tarvitsee vieläkin parempaa tarkkuutta, voi investoida noin 115 euroa maksavaan Microsoftin Surface-kynään. Lisävarusteita keräämällä hintalapusta tulee kuitenkin aika muhkea.

Uusi Surface Go on varustettu Windows 10 S:llä, johon voi asentaa sovelluksia vain Microsoft Storesta. S-tilasta voi kuitenkin siirtyä tavalliseen versioon, jolloin laitteeseen voi asentaa Windows-ohjelmia normaaliin tapaan. Takaisin S-tilaan ei kuitenkaan voi enää palata.

S-tilainen Windows on tavallista versiota turvallisempi, mutta Windowsin vahvuus on laajassa ohjelmistotarjonnassa. Pelkän Microsoft Storen käyttäminen on kuin pääsisi Ikeaan, mutta saisi tehdä ostoksia vain lautasliinaosastolla.

Tavallisten toimisto-ohjelmien pyörittäminen sujuu Surfacella ongelmitta. Vaativa käyttö pistää laitteen lujille, mikä tuntuu laitteen kuumenemisena. Taustapaneelin metalli jakaa ja johtaa kuitenkin lämpöä hyvin pois. Tämän ansiosta tausta viilenee nopeasti, kun raskas kuormitus vähenee ja Go saa huilata.

Latausliitäntä on hienosti ratkaistu ja myös uutuus muille paitsi vanhoille MacBook-käyttäjille. Kyseessä on magneettinen liitäntä, johon liitin napsahtaa paikalleen, kun liittimen vie kohti latausliitäntää. Ratkaisu on kätevä, miellyttävä käyttää ja yksinkertaisuudessaan nerokas. Apple on jo magneettiportista luopunut, mutta Microsoft on selvästi ymmärtänyt sen hienouden.

Ilmoitettu akkukesto on yhdeksän tuntia videoiden katselussa. Laitetta testatessa virtaa riitti yleiskäytössä kuudeksi tunniksi, mikä sekään ei ole huono suoritus.

+ Vankkatekoinen

+ Hyvä kosketusnäyttö

– Kuumenee helposti

Lisätietoja Microsoft Surface Go -tabletista on valmistajan sivuilla.

Katso päivän hinta Surface Golle hintavertailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hintaoppaasta.

Conclusion

Microsoft Surface Go on hyvin suunniteltu, vankka tablet-laite. Nopeassa laitteessa Windows ja sovellukset toimivat sujuvasti.

Ominaisuudet

Merkki
Microsoft
Suoritin
Intel Pentium 4415Y (1,6 GHz)
Muisti
8 Gt
Tallennustila
128 Gt ssd
Näytön koko
10"
Näytön tarkkuus
1800 x 1200 px
Akkukesto
9 t (ilmoitettu)
Liitännät
Usb-c, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, 1 x Surface Connect -portti, Surface Type Cover -portti (Surface Go Signature Type Coverille)
Käyttöjärjestelmä
Windows 10 Home S-tilassa (voi vaihtaa Homeen asetuksissa)
Mitat
17,5 x 24,5 x 0,83 cm
Paino
522 g
Kamera
5 MP (etu), 8 MP (taka)
Microsd-korttipaikka
On (microSDXC)
Verkko
802.11ac (Wi-Fi 5)
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
Passmark: Suoritin: 2141, 2D-grafiikka: 233, 3D-grafiikka: 660, Muisti: 1389, Levy: 6556, Kokonaispisteet: 1378