Acer Chromebook 514

Hyvä tietokone yleiskäyttöön, jos Windows-ohjelmat eivät ole välttämättömyys.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Tietokone #Acer
8.2

Päällisin puolin Acer Chromebook näyttää aivan tavalliselta kannettavalta tietokoneelta. Tämän pienen ja huokean kannettavan erikoisuus onkin laitteen sisäpuolella. Chromebookissa on Windowsin sijasta Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä, jossa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Chrome OS on rakennettu Chrome-selaimen ympärille, jota monet käyttävät Windows-tietokoneellaan tai älypuhelimellaan. Se tarkoittaa sitä, että itsenäisiä ohjelmia muistuttavat ovatkin vain linkkejä sivustoille. Kun napsauttaa esimerkiksi Youtube-kuvaketta, niin Chromessa avautuu selainikkuna Youtube-sivustolle. Sama pätee Google-sovelluksiin, kuten Google Driveen ja Gmailiin.

Tämä asettaa luonnollisesti joitakin rajoituksia sille, mitä Chromebookilla voi tehdä. Hyvää on kuitenkin se, että Chromebookilla voi ladata ja käyttää Android-sovelluksia. Tarjolla ovat kaikki ne miljoonat sovellukset, joita voi ladata myös Android-puhelimeen tai -tablettiin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Chromebookilla voi tehdä lähes kaikkea, mitä Windows-tietokoneellakin – ja monet sovellukset ovat vielä ilmaisia.

Chrome OS -järjestelmässä ei pystytty käyttämään tavanomaisia testiohjelmiamme, mutta sekä käyttöjärjestelmä että ohjelmat toimivat hämmästyttävän nopeasti, kun ottaa huomioon laitteen hinnan. Testatessa kokeiltiin muutamaa Google Play Kaupan vaativimmista peleistä, eikä kannettavalla ollut mitään ongelmaa pyörittää niitä.

 

12 tunnin akkukesto

Chromebook 514 tuntuu hintaansa kalliimmalta laitteelta. Siinä on vahva ja kevyt alumiinirunko sekä erinomainen näppäimistö, jossa on muutamia Chrome OS -järjestelmälle tarkoitettuja erikoisnäppäimiä. Kuten esimerkiksi näppäin, jolla sivuston saa koko ruudun tilaan. Se on kätevä toiminto, kun käytännössä kaikki ohjelmat toimivat selaimessa.

Näytössä on kosketustoiminto, joka toimii pienellä viiveellä, kun sormea liikutellaan näytöllä. Vaikka näyttö on kirkaspintainen, se heijastaa hyvin vähän, kun siihen osuu valoa. Kuva on kirkas, ja siinä on hyvä kontrasti.

Chromebookissa on 12 tunnin akkukesto, joten kannettava sopii hyvin mukaan otettavaksi – myös painonsa puolesta.

Kannettavan lataamiseen käytetään usb-c-latausjohtoa. Sen yleisyyden vuoksi uuden laturin hankkiminen on helppoa, jos vanha menee rikki tai katoaa. Ja jos oma laturi unohtuu kotiin, voi hyvin lainata kaverin laturia. Latausjohdon voi kaiken lisäksi liittää kannettavan kummassakin kyljessä olevaan liitäntään. Se on hyvä ominaisuus, jos tilaa kannettavalle on vähän, tai jos pelkää, että joku kompastuu latausjohtoon.


+ Tukee Android-sovelluksia
+ Usb-c-latausliitäntä
– Pieni viive kosketustoiminnossa


Katso päivän hinta Acer Chromebook 514 -kannettavalle hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hintaseurannasta.

Conclusion

Chromebook 514 on mainio yleisläppäri. Kevyesti toimivalla laitteella hoituvat samat asiat kuin Windows-tietokoneellakin.

Ominaisuudet

Merkki
Acer
Tyyppi
Chromebook
Suoritin
Intel Pentium N4200 / 1,1 GHz
Näytönohjain
Intel HD Graphics 505
Muisti
8 Gt
Tallennustila
64 Gt
Näytön koko
14"
Näytön tarkkuus
1920 x 1080 px (Full HD)
Usb-portit
2 x USB 3.1, 2 x USB-C 3.1
Verkko
802.11ac (WiFi 5)
Mitat
32,3 x 23,2 x 1,7 cm
Paino
1,4 kg
Akkukesto
12 t
Kosketusnäyttö
On
Käyttöjärjestelmä
Chrome OS