Skærmen kan klappes lidt mere op end her, så den ligger fladt på bordet.

Acer Chromebook Plus 515

Acerin Chromebook Plus -tietokoneen hinnan sekä suorituskyvyn ja laadun suhde on todella hyvä.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Tietokone #Acer
8.8

Chromebook Plus 515 on Acerin onnistunut versio tehokkaasta kannettavasta tietokoneesta, jossa on Goog­len ChromeOS-käyttöjärjestelmä. ”Plus”-luokan Chromebookit ovat Googlen ja HP:n, Lenovon, ASUSin sekä Acerin uuden yhteistyön tulosta, ja sen tarkoituksena on tuottaa hieman tavallista paremmilla ominaisuuksilla varustettuja Chromebookeja. Chromebook Plus -tietokoneissa on muun muassa oltava vähintään täyden teräväpiirron näyttö, kahdeksan gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Tietokoneessa on myös oltava vähintään 12. sukupolven Intel i3 -prosessori tai kilpailija AMD:n vastaava suoritin.

Acerin versio Chromebook Plus -tietokoneesta täyttää nämä vaatimukset, eikä hinta ole paljon korkeampi kuin ”tavallisella” Chromebookilla. Alkuun pääseminen on helppoa, vaikket olisikaan käyttänyt Chromebookia aiemmin. Jos tunnet Chrome-selaimen, myös Chromebookin käyttöjärjestelmä tuntuu tutulle.

Tosin on hieman hämmentävää, että sovelluksia voi ladata kahdesta paikasta. Tämä johtuu siitä, että voit hyödyntää sekä Chromessa käytettäviä sovelluksia että perinteisiä Android-puhelimien sovelluksia. Kaiken kaikkiaan tämä sallii valtavan valikoiman ladattavia sovelluksia. Chromebookin suurin haittapuoli on kuitenkin edelleen se, ettei sillä voi käyttää Windows-sovelluksia, kuten lehden lukijoille tuttuja Etunurkasta ladattavia ohjelmia.

Näyttö on suhteellisen suuri, ja sen valaistus on voimakas ja tasainen. Laitteessa ei ole kosketusnäyttöä, mutta toisaalta tämä tarkoittaa, ettei siinä ole kiiltävää pintaa, joka heijastaisi ympärillä olevaa valoa.

Näytön koon vuoksi tietokone on myös melko paljon leveämpi kuin sen näppäimistö. Tämä jättää tilaa hienoille kaiuttimille näppäimistön molemmille puolille. Windows-tietokoneissa voitaisiin ottaa oppia toimintonäppäinten ylimmästä rivistä: nimeämättömien F-näppäinten sijaan Chromebookin rivin jokaisella näppäimellä on oma toimintonsa, joka on luettavissa selkeästä kuvakkeesta. Esimerkiksi äänenvoimakkuutta ja näytön kirkkautta voi lisätä ja vähentää yhdellä painalluksella. Yhdellä näppäimellä voi siirtyä takaisin edelliselle sivustolle, ja käytössä on myös näppäin, jolla nykyisen ikkunan saa täyttämään koko näytön. Tämä kaikki toimii hyvin, mutta olisimme toivoneet, että näppäimistön yksittäiset näppäimet olisivat valaistuja.

Näytön yläosassa on  ­­verkkokamera, joka toimii hyvin videopuheluissa. Verkkoyhteydessä käytetään nopeaa langatonta Wi-Fi 6E -standardia, ja saimme yhteyden langattomaan verkkoon lähes yhtä nopeasti kuin kalliilla Windows-tietokoneella.

Testiaikana akku kesti 8–9 tuntia, ja lataaminen oli harvinaisen nopeaa.


+ Nopea Chromebook

+ Melko edullinen

– Näppäimissä ei ole valaistusta

Conclusion

Acerin Chromebook Plus -tietokoneen hinnan sekä suorituskyvyn ja laadun suhde on todella hyvä.

Ominaisuudet

Merkki
Acer
Tyyppi
Chromebook Plus 515
Suoritin
Intel Core i3-1215U
Näytönohjain
Intel UHD Graphics
Muisti
8 GB
Tallennustila
128 GB
Näytön koko
15,6"
Näytön tarkkuus
1920 x 1080 pixels
Usb-portit
1 x USB-A, 2 x USB-C
Liitännät
HDMI, 3.5 mm
Verkko
Wi-Fi 6E
Mitat
36,1 x 23,8 x 2 cm
Paino
1,68 kg
Käyttöjärjestelmä
ChromeOS