Asus ZenBook -kannettavan näytössä on erittäin ohuet reunukset.

Asus ZenBook UX433FA

Ultrakompakti kannettava tietokone metallikotelossa.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Tietokone #Asus
8.6

Asus ZenBook on kevyt ja ohut ultrakannettava, jonka kotelon kannessa on eloisa kierremetallipinta. Laitteen värivaihtoehdot ovat syvänsininen ja hopea, ja näyttökoot ovat 13,14 ja 15 tuumaa. Tähän testiin saatiin 14-tuumainen malli.

Laitteessa on 1,6 gigahertsin neliytiminen Intel Core i5 -suoritin, kahdeksan gigatavua muistia ja 256 gigatavun ssd-levy. Näytönohjaimena on Intel UHD Graphics 620 ja näytössä on full hd -tarkkuus.

Kannettavassa on Harman Kardonin kaiuttimet ja äänentoisto on erinomainen. Kaiuttimet toistavat ääntä erittäin tarkasti ja bassokin erottuu. Enempää ei voi toivoa, kun kotelo on näin ohut.

Näytössä on lähes olemattomat, vain noin kahden millimetrin paksuiset reunukset. Niinpä näyttöala onkin mahdollisimman suuri. Näin on saatu mahtumaan 14 tuuman näyttö koteloon, joka on pienempi kuin monissa 13-tuumaisissa malleissa.

Kannettavan hyviin yksityiskohtiin kuuluu ErgoLift-sarana, joka kantta avattaessa nostaa kirjoitustason takaosan hieman ylös pöydän pinnasta. Tämä mahdollistaa paremman kirjoitusasennon sekä laitteen jäähdytyksen. Taustavalaistun näppäimistön näppäimet ovat aavistuksen kaarevat ja tuntuvat miellyttäviltä sormien alla.

Näytössä on hyvä kuva ja värit ovat eloisat ja runsaat. Näytön suurin kirkkaus jää hieman keskitason alapuolelle, mikä voi aiheuttaa ongelmia kirkkaassa valossa.

Kevyessä kuormituksessa akusta riittää virtaa kahdeksaksi tunniksi, mutta raskaammassa kuormituksessa akkukesto voi pudota jopa neljään tuntiin. Raskaan kuormituksen myös kuulee ja tuntee: Tuuletin alkaa meluta ja kotelon alaosan lämpö nousee nopeasti yli 40 asteeseen. Se ei ole kuitenkaan suuri ongelma.

ZenBook ei kuulu nopeimpien tietokoneiden joukkoon, mutta ei se myöskään laahaa perässä. Mittausten mukaan nopeus on parempi kuin useimmissa muissa malleissa. Siitä saadaan kiittää ssd-asemaa, jonka lukunopeus on 1,7 gigatavua sekunnissa. Nopeutta sen sijaan laskee integroitu näytönohjain. Silti nopeutta voidaan kaiken kaikkiaan pitää erinomaisena, kun kyseessä on näin kompakti tietokone.

Kannettavassa on kaksi tavallista usb-porttia ja yksi usb-c-portti. Hieman yllättäen usb-c-porttia ei voikaan käyttää lataukseen, kuten yleensä uusimmissa tietokoneissa. Vähemmän yllättävää on mahdollisuus liittää kannettava sovittimen avulla langalliseen verkkoon, mutta se ei ole kovin tärkeää, kun langattoman tiedonsiirron nopeus on yli 650 megabittiä sekunnissa.


+ Suuri näyttö
+ Hyvä suorituskyky
+ Tukeva kotelo
– Vähän liitäntöjä

 

Katso päivän hinta Asus ZenBook UX433FA -kannettavalle hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hinta.fi-palvelusta.

Arvio

Asus ZenBook on upealla näytöllä varustettu kompakti kannettava. Suorituskyky on hyvä kokoon nähden, ja heikkouksia on vähän.

Ominaisuudet

Merkki
Asus
Tyyppi
Ultrakannettava
Suoritin
Intel Core i5 8265U
Näytönohjain
Intel UHD Graphics 620
Muisti
8 Gt
Tallennustila
256 Gt ssd
Näytön koko
14"
Näytön tarkkuus
1920 x 1080 px
Usb-portit
1 x usb 3.1, 1 x usb-c, 1 x usb 2.0
Liitännät
Hdmi, kuulokeliitäntä, microSD
Verkko
WiFi 5
Mitat
31,9 x 19,9 x 1,6 cm (l x s x k)
Paino
1,2 kg
Akkukesto
4 t
Kosketusnäyttö
Ei
Käyttöjärjestelmä
Windows 10 Home
CPU Mark
9405
2D Mark
716
3D Mark
1278
Memory Mark
2165
Disk Mark
13418
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
3774