Test av XPS 15 9500

Dell XPS 15 9500 (2020)

Lähes täydellinen kannettava tietokone.

tekijä Markus Dahlberg #Tietokone #Dell
9.9

Dell XPS 15:n uusin malli on tähän mennessä lähimpänä täydellistä kannettavaa tietokonetta vuoden 2021 malleista.

XPS 15:n tiheä metallirunko on erittäin kestävä. Kun kansi avataan, esiin tulee suuri ja hyvin kirkas näyttö, jossa on ohuet reunat. Kirkkaus piti säätää noin 65 prosenttiin, jotta se ei olisi rasittanut silmiä. Dell on myös onnistunut mahduttamaan webkameran tavalliseen paikkaan näytön yläpuolelle, vaikka näytön reuna on erittäin ohut. Kamera on halkaisijaltaan vain 2,25 millimetriä.

Ohjauslevy on yksi suurimmista, mitä olemme tähän mennessä nähneet. Ohjauslevy on tunnokas ja tarkka, ja sitä on miellyttävä käyttää. Täysikokoisesta näppäimistöstä puuttuu numeronäppäimistö, mutta sen ansiosta näppäimet ovat kookkaat ja hyvät.

Näppäimistön molemmin puolin oleva rei’itys kätkee alleen kaksi ensiluokkaista kaiutinta. Niiden äänenlaatu on luokkaa parempi kuin mihin olemme tottuneet. Dell käyttää uutta teknologiaa nimeltä Waves Nx 3D, ja ääni on suorastaan ilmiömäinen.

Dellin kannettava toimi viiveettä riippumatta siitä, mitä ohjelmia siihen asennettiin kokeiltavaksi. Kaikki ohjelmat toimivat nopeasti ja vaivattomasti tavalla, joka on mahdollista vain tehokkaassa tietokoneessa. Ssd-asema on salamannopea, ja Windows tuntuu kevyemmältä kuin koskaan. Raskasta grafiikkaa sisältävän 3d-pelin käynnistäminen ei vaikuttanut muuhun kuin että tuulettimet alkoivat pyöriä nopeammin. Ei nykimistä, ei viivettä, ei vaivaa. Kaikki toimi täydellisesti.

Näin tehokkaassa laitteessa on suorastaan ihme, että akkutesti näyttää akkukestoksi 9 tuntia 33 minuuttia. Kannettavalla voi siis työskennellä koko päivän käyttäen myös kuormittavia ohjelmia, eikä ulkoista virtalähdettä tarvita. Dellin kannettava olisi todellinen unelmien laite, jos hinta ei olisi niin korkea. Yli kolme tuhatta euroa on paljon kannettavasta, mutta XPS 15:stä voi valita myös riisutumman kokoonpanon, jossa voi silti nauttia laitteen mahtavasta suorituskyvystä. Testattu malli sijoittuu mahdollisten kokoonpanojen keskivaiheille, joten jos rahasta ei ole puutetta, niin XPS 15:stä voi tilata vieläkin hurjemman version.


+ Tyylikäs ja huolella tehty
+ Erinomainen rakenne
+ Hyvä suorituskyky
– Korkea hinta

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

 

Arvio

Dellin uudessa XPS 15 -kannettavassa kaikki on kohdallaan: suorituskyky, rakenne ja ulkoasu. Tämän lähemmäs täydellistä kannettavaa ei juuri pääse.

Ominaisuudet

Merkki
Dell
Tyyppi
Kannettava tietokone
Suoritin
Intel Core i7 10750H
Näytönohjain
Nvida GeForce GTX 1650 Ti
Muisti
32 Gt
Tallennustila
1 Tt SSD
Näytön koko
15,6", 500 cd/m²
Näytön tarkkuus
3840 x 2400 px
Usb-portit
2 x USB-C (Thunderbolt 3 + DisplayPort + virta), 1 x USB-C (DisplayPort + virta)
Liitännät
SD-kortti, kuulokeliitäntä + USB A ja HDMI sovittimen kautta
Verkko
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Mitat
34,5 x 23 x 1,8 cm
Paino
1,83 kg
Akkukesto
9 t 33 min
Kosketusnäyttö
10-pisteinen kosketusnäyttö
Käyttöjärjestelmä
Windows 10 Pro
CPU Mark
13816,4
2D Mark
431,5
3D Mark
7448,5
Memory Mark
3079,6
Disk Mark
21299,1
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
4145,8