test av Dynabook Portégé X30L-G-10J

Dynabook Portégé X30L-G-10J

Superkevyt kannettava tietokone kirkkaalla näytöllä.

tekijä Markus Dahlberg #Tietokone #Dynabook
8.6

Portégé X30L-G-10J on lähes käsittämättömän kevyt kannettava tietokone, sillä laite painaa vain 870 grammaa. Se on vähemmän kuin mitä suuri tabletti näppäimistökotelolla painaa.

X30L on koostaan huolimatta erittäin hyvin varustettu toimistotietokone, jossa on erinomainen suorituskyky.

Tumma, matta magnesiumrunko on jäykkä ja tuntuu vankalta. Sitä ei ole turhaan luokiteltu standardin mukaan, jota Yhdysvaltain armeija vaatii kaikilta ostamiltaan laitteilta. Yksi 29 testistä, jonka Dynabookin tietokone on läpäissyt luokituksen saamiseksi, on se, että laite on pudotettu 26 kertaa lattialle 1,2 metrin korkeudesta.

Vankka vaikutelma heikkenee hieman, kun näyttö avataan. Se on luonnollisesti ohut, mutta sillä on myös harvinaisen huono vääntöjäykkyys. Näytön reunoja pystyy taivuttelemaan huolestuttavan paljon. Näytön ympärillä oleva kehys on erittäin leveä useimpiin kilpailijoihin verrattuna. Puolentoista senttimetrin levyinen yläreunus ei näytä tänä päivänä kovin modernilta.

Näytössä on full hd -tarkkuus, ja se on aivan riittävä 13,3-tuumaiselle näytölle. Erityisesti huomio kiinnittyy näytön kirkkauteen. Mattapintainen näyttö on tasaisesti valaistu, ja valovoima on peräti 470 candelaa. Värit ovat upeat ja kirkkaat, ja näyttö tuntuu melkeinpä liian hyvältä kannettavalle, jos sitä on pääasiassa tarkoitus käyttää Word-tiedostojen ja Excel-taulukoiden käsittelyyn.

Toisaalta X30L-kannettavassa on hyvä akkukesto, joten upea näyttö sopii mainiosti elokuvien katseluun. Kannettavalla pystyttiin katsomaan elokuvia lähes viisi ja puoli tuntia yhteen menoon, ennen kuin akusta loppui virta.

Yhdysrakenteiset kaiuttimet eivät ole kovin laadukkaat, minkä huomasi elokuvia katsottaessa. Ääni on ohut ja sävytön, joten kannattaa käyttää kuulokkeita, jos kuuntelee musiikkia tai katsoo elokuvia.

Näppäimistö on ahdas ja varsinkin Enter-näppäin on hyvin pieni. Näppäimistöllä ei ole kovin hauska kirjoittaa pidempiä tekstejä. Sormenjälkilukija on sijoitettu hieman erikoisesti kosketuslevyn vasempaan yläkulmaan. Etusormella joutuu kurottamaan melko pitkälle, jotta osuu sormenjälkilukijaan – paitsi jos on vasenkätinen.

Toisaalta laitteessa on hauskempiakin tapoja kirjautua Windowsiin, esimerkiksi käyttämällä Windows Hello -toiminnon kasvojentunnistusta. Näytön yläreunassa oleva suuri webkamera tunnistaa kasvot saman tien ja kirjautuminen on hoidettu.

Kannettava tukee Wi-Fi 6 -lähiverkkostandardia, ja oikeasta kyljestä löytyy myös ethernet-portti johdollista verkkoyhteyttä varten. Vasemmassa kyljessä on täysikokoinen hdmi-portti, kuuloke/mikrofoniliitäntä ja microSD-kortinlukija. Vasemmalla on lisäksi yksi usb-c-portti, jota käytetään lataukseen.

Suorituskykynsä puolesta X30L selviää kaikista toimistotehtävistä sekä elokuvien ja musiikin suoratoistosta, mutta mikään pelikone se ei ole.

Hinta on korkea, mutta niille, jotka haluavat kevyen ja nopean kannettavan, joka suoriutuu kaikista yleisistä tehtävistä, Portégé X30L-G-10J on hyvä valinta.

 


+ Erittäin kevyt
+ Upea, kirkas näyttö
+ Paljon liitäntöjä
– Ahdas näppäimistö

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten Hinta.fi-palvelusta.

 

Conclusion

Portégé X30L-G-10J on kevyt ja kätevä kannettava, jolla yleisimmät tehtävät hoituvat. Näppäimistö ei kuitenkaan vastaa kannettavan muuta tasoa.

Ominaisuudet

Merkki
Dynabook
Tyyppi
Kannettava tietokone
Suoritin
Intel Core i7 10710H
Näytönohjain
Intel UHD Graphics
Muisti
16 Gt
Tallennustila
512 Gt ssd
Näytön koko
13,3"
Näytön tarkkuus
1920 x 1080 px, 470 cd/m²
Usb-portit
2 x usb 3.0, 1 x usb-c 3.1 gen 1
Liitännät
Hdmi, ethernet, kuuloke/mikrofoni-yhdistelmäportti, microSD
Verkko
Wi-Fi 6, bluetooth 5.0
Mitat
30,9 × 21,2 × 18 cm
Paino
870 g
Akkukesto
5 t 25 min (elokuvia katsottaessa)
Kosketusnäyttö
Ei
Käyttöjärjestelmä
Windows 10 Pro
Muuta
MIL-STD-810G
CPU Mark
9197,8
2D Mark
320,9
3D Mark
1176,7
Memory Mark
2770,1
Disk Mark
14484,2
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
2720,4