Den blå knop i midten af tastaturet kan bruges i stedet for musepladen.

Dynabook Portege X30L-K-108

Portégé X30L-K-108 on erittäin kevyt ja ohut tietokone, mutta sen suorituskyky ei ole kovin kummoinen.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Tietokone #Dynabook
8.0

Dynabook Portégé X30L-K-108 on ohut ja kevyt tietokone, jonka painoa laukussa tuskin huomaa.

Korkeasta hinnasta huolimatta tietokoneessa on muutamia ärsyttäviä ominaisuuksia. Esimerkiksi suorituskyky oli mittaustemme mukaan hieman keskimääräistä heikompi. Portégé X30L:n vahvimmat kortit ovat prosessori ja SSD-asema. Graafinen suorituskyky­ ei sen sijaan ole kovin vaikuttava. Tämä on ennen kaikkea tietokone, joka on helppo napata kainaloon. Jos koneella pitää käyttää vaativia sovelluksia ja pelejä, katse kannattaa suunnata johonkin nopeampaan vaihtoehtoon.

Kone oli vaativassa testissämme hieman äänekäs, mutta suurimman osan aikaa se on lähes äänetön. Sitä voi siis käyttää missä tahansa tuulettimen melun häiritsemättä.

Huonot näppäimistöt ovat ohuiden tietokoneiden kirous, eikä Portégé X30L-K-108 tee poikkeusta. Kirjoittaessa on vaikea tuntea, milloin näppäimet on painettu kokonaan alas, ja siihen väsyy, jos tietokoneella täytyy kirjoittaa pidempiä tekstejä. Näppäimistön keskellä on pieni sininen ohjainnuppi, jota voi käyttää kosketuslevyn sijasta. Itse emme onnistuneet saamaan hiiren osoitinta täysin hallintaan nupin avulla – eikä aikaakaan kun palasimme ohjaamaan kursoria kosketuslevyllä. Näytössä on hyvä ja terävä kuva sekä hieno kontrasti. Resoluutio on vain 1920 x 1080 pikseliä, mutta sillä ei ole suurta merkitystä, kun näyttö ei ole tämän suurempi. Ainakaan me emme pystyneet erottamaan yksittäisiä pikseleitä esimerkiksi näytöllä näkyvistä kirjaimista. Näyttö ei ole kosketusnäyttö, ja siinä on matta pinta, joka ei heijasta edes ulkona aurinkoisena päivänä. Näyttöä voi taittaa 180 astetta eli koko koneen voi asettaa pöydälle litteäksi kuin paperiarkin.

Liitäntöjä on tietokoneen ohuus huomioiden paljon. Suurin yllätys on kaapeliverkkoportti. Se on itse asiassa niin korkea, että se työntyy hieman ulos alareunasta. Pohjan takaosassa oleva muovireunus nostaa tietokonetta sen verran, ettei porttiin kohdistu painetta. Korotetun pohjan ansiosta myös lämpö poistuu helpommin.

Arvostimme sitä, että Windowsiin voi kirjautua nopeasti kasvojentunnistuksella. Se edellyttää webkameralta erityistä infrapunalinssiä, mutta sellainen Dynabookissa on.


+ Erittäin kevyt

+ Mainio näyttö

– Suorituskyky on suhteellisen heikko

Conclusion

Portégé X30L-K-108 on erittäin kevyt ja ohut tietokone, mutta sen suorituskyky ei ole kovin kummoinen.

Ominaisuudet

Merkki
Dynabook
Suoritin
Intel Core i7-1260P
Näytönohjain
Intel Iris Graphics
Muisti
16 Gt
Tallennustila
512 Gt SSD
Näytön koko
13,3"
Näytön tarkkuus
1920 x 1080 pixels
Usb-portit
2 x USB-C 3.2 Gen 2, 2 x USB 3.1
Verkko
Wi-Fi 6E
Mitat
30,6 x 21 x 1,79 cm
Paino
904 g
Käyttöjärjestelmä
Windows 11
CPU Mark
15341
2D Mark
303
3D Mark
2990
Memory Mark
2848
Disk Mark
20801
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
3202