Chromebook 14 er ikke fejlfri, men du får overraskende meget computer for en ekstremt lav pris.

HP Chromebook 14-db0005no

Verkkopohjaisia toimistotyökaluja ja Android-sovelluksia pyörittävä kannettava.

tekijä #Tietokone #Hewlett Packard (HP)
8.3

Kannettava tietokone on usein iso sijoitus, mutta HP Chromebook 14:n hinta ei hirvitä. Kyseessä on hyvin suunniteltu, pieni kannettava, jossa pyörii Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Testilaitteessa on tummansininen muovikotelo, ja kiinni taitettuna laite tuntuu erittäin vankalta. Se on myös melko kevyt ja siten ihanteellinen mukana kuljetettavaksi.

Googlen käyttöjärjestelmästä johtuen tavanomaisia Windows-ohjelmia ei voi käyttää HP:n Chromebookissa. Sen sijaan Gmailin, Youtuben ja Google Docsin kaltaisia verkkosovelluksia voi käyttää suoraan selaimessa. Kannettavalla voi myös käyttää monia Android-sovelluksia, mikä on mukava lisäbonus. Sovellukset ladataan Googlen Play-kaupasta samaan tapaan kuin Android-mobiililaitteisiin.

HP Chromebook ei ole erityisen nopea kannettava, mutta sovellukset aukeavat ilman suurempaa viivytystä, ja toimistotyöskentelyssä on vaikea havaita, että käytössä on edullisen hintaluokan laite.

Kannettavan molemmista kyljistä löytyvät usb- ja usb-c-portit. Kumpaakin usb-c-porttia voi käyttää laitteen lataamiseen, mikä on pieni mutta hyvä yksityiskohta, jos kannettavaa käyttää eri paikoissa, koska silloin latausjohdon saa aina lyhintä reittiä kiinni pistorasiaan. Kannettavan toisessa kyljessä on lisäksi micro-sd-muistikortinlukija.

Näytössä on hämmästyttävän terävä ja kirkas kuva. Tosin kontrasti olisi voinut olla vähän parempi.

Laitteessa on kaksi kaiutinta ja B&O:n äänentoisto, mutta mitään hifi-tasoista ääntä ei kannata odottaa. Ääni on kuitenkin riittävän hyvä järjestelmän äänille ja esimerkiksi lyhyiden Youtube-videoiden toistoon, mutta heikkobassoisista kaiuttimista ei huvita kuunnella musiikkia pidempiä aikoja.

Kannettavassa on muutakin erikoista kuin käyttöjärjestelmä. Myös näppäimistö on räätälöity Chrome OS -järjestelmälle. Se tarkoittaa, että Windows-näppäintä ei luonnollisestikaan ole, ja näppäimistön yläosassa on useita pikanäppäimiä. Niiden avulla voi säätää esimerkiksi äänenvoimakkuutta tai näytön kirkkautta.

Materiaaleissa on säästetty vähän siellä sun täällä, eikä näppäimistö kuulu testaamistamme parhaimpien joukkoon. Näppäimistö antaa hieman periksi keskimmäisiä näppäimiä painettaessa – varsinkin jos on tapana hakata näppäimiä kahdella etusormella.

HP Chromebook 14:ää ei voi kehua täydelliseksi kannettavaksi, mutta se kuuluu tämän hetken huokeimpiin kannettaviin ja rahalle saa myös vastinetta.

Jos käytät vain nettiä ja joskus Googlen verkkopohjaista tekstinkäsittely- tai taulukko-ohjelmaa, niin HP:n Chromebook on kaikki, mitä tarvitset.


+ Loistava hinta

+ Voi käyttää Android-sovelluksia

– Kehnohko näppäimistö
 
Lisätietoja voi lukea valmistajan sivuilta.

Arvio

HP Chromebook on edullinen ja hyvä pieni kannettava tietokone, jos pärjää ilman Windowsia.

Ominaisuudet

Merkki
Hewlett Packard (HP)
Tyyppi
Chromebook
Suoritin
AMD A6-9220
Näytönohjain
AMD Radeon R4
Muisti
4 Gt ddr4
Tallennustila
64 Gt ssd
Näytön koko
14"
Näytön tarkkuus
1366 x 768 px
Usb-portit
4
Verkko
Wi-Fi 5 (802.11ac)
Mitat
22,69 × 33,7 × 1,83 cm
Paino
1,54 kg
Akkukesto
Max 10,5 t
Kosketusnäyttö
Ei
Käyttöjärjestelmä
Chrome OS