HP Chromebook x360

HP Chromebook x360 11 G1 EE

Vankkatekoinen vaihtoehtokannettava

tekijä #Tietokone #Hewlett Packard (HP)
8.7

Chromebook on hieman erikoisempi tuttavuus Windows-tietokoneiden joukossa. Kannettavan käyttöjärjestelmänä on Googlen kehittämä Chrome OS, jossa toimintoja käytetään yksinomaan Chrome-selaimen avulla. Ohjelmavalikoima rajoittuu Chromelle tehtyihin laajennuksiin, sillä laitteeseen ei voi asentaa Windowsille tarkoitettuja ohjelmia.

Rajoituksistaan huolimatta Chromebook on kätevä laite monenlaiseen peruskäyttöön. Tavanomaiset tehtävät, kuten tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta, onnistuvat sujuvasti esimerkiksi Googlen tai Microsoftin pilvipalveluiden avulla.

HP:n Chromebook x360 on rakenteeltaan vankkaa tekoa. Kestäväntuntuiset muovikuoret on suojattu kumireunuksella, jonka ansiosta laitteen voi huoletta pakata selkäreppuun.

Kannettava on varustettu hintaluokassaan harvinaisella kosketusnäytöllä. Hybriditietokoneen näytön saa käännettyä täydet 360 astetta, jolloin näppäimistö taittuu piiloon näytön taakse ja laitetta voidaan käyttää taulutietokoneen tavoin. HP Chromebook on tosin tablet-käyttöä ajatellen hieman liian paksu. Kosketustoiminnon sijaan näyttö kaipaisi ennemmin lisätarkkuutta.

Näppäimistön ylärivillä ei ole Windows-tietokoneista tuttuja F-näppäimiä. Niiden paikalla on valikoima näppäimiä, joiden avulla voi muun muassa siirtyä ohjelmasta toiseen ja muokata laitteen asetuksia. Lisäksi mukana on näppäin, jolla kannettavan saa lukittua yhdellä painalluksella. Lukitun laitteen saa avattua kirjoittamalla Google-tilin salasanan.

Valmistaja lupaa kannettavalle kymmenen tunnin akkukeston. Testin aikana virtaa riitti keskimäärin noin kahdeksaksi tunniksi, mutta näytön kirkkautta pienentämällä käyttöaikaa saanee venytettyä tunnilla tai parilla.

HP:n erikoisuuksiin kuuluu näppäimistöosan alakulmaan sijoitettu kamera. Oudolta tuntuva sijoituspaikka saa selityksen, kun laitteen taittaa tablet-laitteeksi: tällöin kamera toimii samalla tavalla kuin älypuhelimen tai taulutietokoneen takakamera.

Arvio

Chromebook on harkinnanarvoinen vaihtoehto Windows-kannettaville. Chromen sovellusvalikoima riittää monipuoliseen peruskäyttöön.

Ominaisuudet

Merkki
Hewlett Packard (HP)
Tyyppi
Chromebook - kannettava
Suoritin
Intel Celeron N3350
Näytönohjain
Intel HD Graphics 500
Muisti
8 Gt
Tallennustila
64 Gt
Näytön koko
11,6 tuumaa
Näytön tarkkuus
1366 x 768 pikseliä
Usb-portit
2 x usb-c 3.1, 2 x usb 3.1
Liitännät
MicroSD-muistikortinlukija
Mitat
30,6 x 20,8 x 1,95 cm
Paino
1,4 kg
Käyttöjärjestelmä
Chrome OS