Der er to USB-porte og et hovedtelefonstik på fronten.

Intel NUC 10I7FNHJA

Minitietokone hyvillä liitännöillä.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Tietokone #Intel
8.0

NUC on Intelin minitietokonesarja, ja sarjan viimeisin tulokas on viehättävä tuttavuus. Kaikki tietokoneen osat on koottu pieneen koteloon, joka ei ylhäältä katsottuna vie paljoakaan enempää tilaa kuin kaksi vierekkäin asetettua älypuhelinta.

Kotelo kätkee sisäänsä melko tehokkaan tietokoneen. Testiin saadussa laitteessa toimi moottorina Intelin i7-suoritin, joka takaa vakuuttavan suorituskyvyn. NUC ei ole kuitenkaan nopeuden suhteen aivan samalla tasolla kuin uudella i7-suorittimella varustetut pöytätietokoneet yleensä, ja siihen on syynsä.

NUCin suoritin on nimittäin mallia, joka on suunniteltu kannettaviin tietokoneisiin. Suorittimen mallinimen lopussa oleva U-kirjain kertoo siitä, että kyseessä on vähävirtainen suoritin, joka tuottaa myös tavallista vähemmän lämpöä. Ja se on välttämätöntä NUCin pienessä ja tiukkaan pakatussa kotelossa.

On hyvä pitää mielessä, että NUC-tietokoneet myydään usein niin sanottuina barebone-tietokoneina, joissa ei ole kiintolevyä ja muistia, joten tarvittavat komponentit pitää hankkia itse ja asentaa koteloon. Hankittavaksi jää myös käyttöjärjestelmä.

Vastineeksi käyttäjä saa huokean tietokoneen, jos tarvittavat komponentit ovat jo olemassa, tai salamannopean tietokoneen, jos on varaa hankkia laadukkaita komponentteja. Pöytätietokoneen tavoin NUCin kotelo on helppo avata, jolloin pääsee käsiksi sisällä oleviin komponentteihin.

NUC-tietokoneessa on hyvät liitännät. Langaton lähiverkko tukee uusinta, Wi-Fi 6 -standardia ja usb-portteja on peräti viisi kappaletta. Niistä kolme porttia käyttää nopeaa usb 3.2 gen 2 -standardia, jonka ansiosta tiedonsiirto sujuu vauhdikkaasti esimerkiksi ulkoiselle ssd-asemalle.

NUC on eräänlainen kannettavan tietokoneen ja pöytätietokoneen välimuoto. Laite kulkee helposti mukana laukussa, mutta laite pitää luonnollisesti liittää näyttöön käyttöä varten. Hinta on samalla tasolla huokean pelitietokoneen kanssa, mutta NUCissa ei ole erillistä näytönohjainta, joten laitteella ei voi pelata vaativia pelejä. Ylimääräistä joutuu maksamaan ensisijaisesti laitteen liikuteltavuudesta.


+ Kätevän kokoinen

+ Hyvät liitäntämahdollisuudet

– Suhteellisen kallis

 

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten Hinta.fi-palvelussa.

 

Arvio

Intel NUC on kätevä minitietokone, joka vie vain vähän tilaa pöydällä tai laukussa. Pienestä koosta ja liikuteltavuudesta joutuu kuitenkin maksamaan ekstraa.

Ominaisuudet

Merkki
Intel
Tyyppi
Mini-pc
Suoritin
Intel i7-10710U, 1,1 GHz
Näytönohjain
Intel UHD Graphics
Muisti
8 Gt DDR4
Tallennustila
1 Tt HDD
Usb-portit
3 x USB 3.2 gen. 2; 2 x USB 3.2 gen 1
Liitännät
HDMI, kuulokeliitäntä, ethernet, SD-muistikortinlukija
Verkko
Wi-Fi 6
Mitat
11,7 x 11,2 x 5,1 cm
Paino
1,3 kg
Käyttöjärjestelmä
Windows 10 Home, 64 bit
CPU Mark
12139
2D Mark
388
3D Mark
1142
Memory Mark
2654
Disk Mark
4649
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
2838