Du kan klappe skærmen op, så computeren ligger fladt på bordet.

Lenovo ThinkPad X13 3rd Gen

Pieni ja nopea toimistotietokone, jonka toimintaa vauhdittavat erityisesti hyvä prosessori ja SSD-asema.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Tietokone #Lenovo
8.5

ThinkPad X13 on pieni ja tehokas tietokone, jonka muotoilu ja tekniset ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Nopeus tulee esiin siellä, missä sillä on eniten merkitystä eli prosessorissa ja SSD-asemassa. Molemmat ovat erinomaisia ja auttavat käyttöjärjestelmää ja kaikkia ohjelmia toimimaan nopeasti ja viiveettä. Windows käynnistyy hetkessä, eikä salasanaa tarvitse syöttää, koska webkamera tunnistaa kasvot ja kirjaa käyttäjän automaattisesti sisään Windows Hello -palvelun avulla.

Näytönohjain on hieman hidas, sillä se ei ole erillinen siru, vaan integroitu prosessoriin. 3D-grafiikan suorituskyky kuuluu testaamiemme tietokoneiden heikoimpaan kolmannekseen, ja ThinkPad X13 soveltuukin selvästi paremmin toimistotyöhön kuin pelaamiseen.

Toimistokonemaista vaikutelmaa vahvistaa hyvä näppäimistö, joka houkuttelee kirjoittamaan pitkiä tekstejä. Näppäimistä kuuluu naksahdus, ja pohjaan painumisen myös tuntee. Painalluksen rekisteröitymisestä ei siis ole epäilystä. Näppäimistön keskellä olevaa pientä punaista nuppia voi käyttää kosketuslevyn vaihtoehtona. Sen hallitseminen on mielestämme hieman vaikeampaa kuin kosketuslevyn ja oikean tietokonehiiren, ja se onkin luultavasti säilytetty vain ThinkPad-malliston tunnusmerkkinä. Olihan samanlainen nuppi osa IBM:n ThinkPad-tietokoneiden designia jo 20 vuotta sitten.

Näyttö on pieni, mutta siinä on terävä kuva ja voimakas kontrasti. Näyttöä on helppo katsella useimmissa valaistusolosuhteissa, sillä se ei juurikaan heijasta ympäristöä. Näyttöä voi taittaa 180 astetta, jolloin se lepää pöydällä samassa linjassa näppäimistöosan kanssa. Tämä tuo joustavuutta työskentelyasentoihin. Näytön yläreunassa on pieni webkamera, joka tuottaa videopuheluihin erinomaisen kuvan. Kun kamera ei ole käytössä, sen voi sulkea läpällä. Läppää näytön edessä siirtävä liukusäädin on tosin niin pieni ja hankalasti näkyvä, että siitä voi olla vaikea saada hyvää otetta.

Virtaa ThinkPad X13 saa USB-C-kaapelin kautta. Vaihtoehtoisia USB-C-portteja on kaksi, mutta ne ovat harmillisesti samalla puolella, joten tietokoneen sijoittelussa ei ole kovin joustavia mahdollisuuksia.

Käytimme ThinkPad X13 -tietokonetta viikon ajan, ja sen akku kesti keskimäärin noin seitsemän tuntia kerrallaan.


+ Huippuluokan prosessori

+ Windows käynnistyy nopeasti

– Hidas 3D-grafiikka

Conclusion

Pieni ja nopea toimistotietokone, jonka toimintaa vauhdittavat erityisesti hyvä prosessori ja SSD-asema.

Ominaisuudet

Merkki
Lenovo
Tyyppi
Thinkpad
Suoritin
Intel Core i7-1260P, 2,1 GHz
Näytönohjain
Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs
Muisti
16 Gt
Tallennustila
512 Gt
Näytön koko
13,3"
Näytön tarkkuus
1920 x 1200 pixels
Usb-portit
2 x USB-C, 2 x USB-A
Liitännät
HDMI
Verkko
Wi-Fi 6E
Mitat
31,2 x 21,7 x 1,65 cm
Paino
1,2 kg
Käyttöjärjestelmä
Windows 11 Pro
CPU Mark
20495
2D Mark
499
3D Mark
3069
Memory Mark
2846
Disk Mark
26933
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
4529