Raspberry Pi ser ikke ud af meget, men den kan faktisk næsten det samme som en stationær pc.

Raspberry Pi 4 model B

Harrastuskäyttöön soveltuva minikokoinen tietokoneprojekti.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Tietokone #Raspberry Pi
9.0

Raspberry Pi ei ole sen tyyppinen tietokone, jollaisia KotiMikrossa yleensä testataan, mutta se ei tee siitä yhtään vähemmän tietokonetta.

Pieni vihreä piirilevy sisältää käytännössä kaikki samat ominaisuudet, jotka löytyvät tavallisesta pöytäkoneesta. Laitteessa on suoritin, keskusmuisti, langaton verkko ja hyvät liitännät. Niihin kuuluu jopa kaksi mikro-hdmi-liitäntää, joihin voi yhdistää kaksi näyttöä.

Käyttöönotossa Pi:hin yhdistetään micro-sd-muistikortti, näyttö, näppäimistö ja hiiri. Kokoonpanoon käytettiin toimituksessa jo valmiina olevia vanhoja oheislaitteita, joten käyttöön saatiin uusi tietokone vajaalla 50 eurolla.

Käyttöjärjestelmä pitää ladata itse, mutta se on helposti hoidettu. Raspberry Pi:n sivustolla on tarjolla erilaisia järjestelmiä, jotka voi kopioida micro-sd-muistikortille kortinlukijan avulla. Tämän jälkeen tarvitsee vain työntää muistikortti paikalleen Raspberry Pi:n alle. Laitteessa ei ole virtapainiketta, vaan virta otetaan mobiililaturista tai vastaavasta laitteesta usb-c-liitännän kautta, jolloin tietokone käynnistyy.

Kokeiltaessa käytettiin käyttöjärjestelmänä Linuxin Raspbian-jakelua. Raspbian on erityisesti Raspberry Pi:lle kehitetty Linux-versio. Se muistuttaa hieman Windowsia kuvakkeineen ja ohjelmaikkunoineen, joten sen kanssa tulee helposti juttuun.

Ensimmäinen käynnistys osoittaa ilahduttavasti, että tietokone on käyttövalmis muutamassa sekunnissa. Käytössä on sekä erinomainen verkkoselain että ilmainen LibreOffice-toimisto-ohjelmisto. Kaikki toimii vikkelästi, mutta jos avaa useita ohjelmia käyttöön samaan aikaan, huomaa kyllä, että käsillä ei ole mikään huipputehokas mylly. Suorituskyky riittää kuitenkin mainiosti tekstinkäsittelyyn, perustason taulukointiin ja yleiseen nettikäyttöön.

Saatavana on myös erityisiä käyttöjärjestelmiä, joilla Raspberry Pi:stä saa rakennettua mediasoittimen tai pienen pelikoneen, joka muistuttaa vanhempia tietokoneita tai pelilaitteita – ja mikä parasta, koko hoito on ilmainen.

Raspberry Pi -laitetta voi aivan hyvin käyttää tavallisena perustason tietokoneena, mutta Raspberry Pi:hin on niin helppo asentaa uusia käyttöjärjestelmiä, että laite suorastaan kutsuu kokeilemaan ja leikkimään niillä. Laitteen käyttämisessä oli paljon samanlaista fiilistä kuin silloin kun tietokoneen sisuksiin tuli kajottua ensimmäisiä kertoja kymmeniä vuosia sitten. Ja jos Raspberry Pi:n kanssa innostuu kokeilemaan erilaisia pieniä elektroniikkaprojekteja, niin niille löytyy runsaasti hyviä ohjeita verkosta.


+ Hauska minitietokone

+ Todella edullinen

– Ei järin suorituskykyinen

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.
Katso päivän hinta hintavertailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hintaseurannasta.

Conclusion

Oikein hauska minitietokone, joka toimii niin arkikäytössä kuin harrastusprojekteissa.

Ominaisuudet

Merkki
Raspberry Pi
Tyyppi
Rakennussarja-tietokone
Suoritin
Broadcom BCM2711B0 quad-core A72, 64-bit, 1,5 GHz
Näytönohjain
Broadcom VideoCore VI
Muisti
1 Gt (myös 2 ja 4 Gt:n muistilla)
Tallennustila
microSD-muistikortti
Usb-portit
2 × USB 2.0, 2 × USB 3.0
Liitännät
2 × mikro-HDMI 2.0, 3.5 mm ääniliitäntä, Gigabit Ethernet
Verkko
802.11ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0
Mitat
88 mm × 58 mm × 19.5 mm
Paino
46 g