Det lille kabinet skal stå op. Bagsiden har endnu flere tilslutninger.

Shuttle XPC Slim DS10U5

Äänetön ja monipuolisilla liitännöillä varustettu minitietokone harrastelijalle.

tekijä Henrik Ræder Clausen #Tietokone #Shuttle
9.2

Shuttlen minitietokone on rakenteeltaan erinomainen ja täysin äänetön. Laitteessa on harvinaisen paljon liitäntöjä, ja mukana tulee tarvittavat asennusvälineet, joilla kotelon saa kiinni näytön taakse. Muisti, ssd-asema ja käyttöjärjestelmä pitää asentaa itse. Kun ne on saatu asennettua, on Shuttle DS10U5 hieno tietokone. Se ei ole erityisen nopea, mutta se on hiljainen, tehokas ja toimii vakaasti. Hinta on kuitenkin korkea.

Oikeastaan tätä kompaktia tietokonetta ei ole tarkoitettu kirjoituspöydälle laitettavaksi. Lukuisten liitäntöjensä ansiosta tietokonetta voi käyttää harvinaisten tai vanhojen oheislaitteiden kanssa, rakenteluun sekä pieneksi moottoriksi näytön taakse seinälle tai infopisteeseen. DS10U5 toimii hyvin myös pöytätietokoneena.

Shuttlen tietokoneissa on vahva tee-se-itse-elementti. Tässä mallissa ei tarvitse kasata kaikkea itse. Käyttäjä hankkii muistin (max 32 Gt) ja M.2-tyypin ssd-aseman. Näin käyttäjä voi itse päättää, paljonko muistia laitteeseensa tarvitsee. Osat asennetaan kahden luukun taakse, joista molemmat ovat kiinni omalla ruuvillaan. Asennus on helppoa ja vie vain pari minuuttia. Sen jälkeen tarvitsee enää asentaa käyttöjärjestelmä muistitikulta, ja tietokone on käyttövalmis.

Testilaitteessa oli vähävirtainen 1,6 gigahertsin Intel Core i5 -suoritin. Näytönohjain on yhdysrakenteinen, eikä toiselle ohjaimelle ole paikkaa. Koska järjestelmä käyttää vain vähän virtaa, hoituu jäähdytys ilman tuuletinta. Sen ansiosta laite on täysin äänetön, myös äärimmäisessä kuormituksessa.

Suorituskyvyn osalta Shuttle DS10U5 ei nouse yli keskitason. Se tarkoittaa, että laite ei sovellu sen paremmin raskaaseen pelikäyttöön kuin videoiden käsittelyyn. Peruskäyttöön, kuten tekstinkäsittelyyn, surffailuun ja kevyeen pelailuun, Shuttle sen sijaan soveltuu hyvin – varsinkin jos laitteeseen hankkii riittävästi muistia, eli vähintään kahdeksan gigatavua.

CPUMark-nopeustestissä arvoksi saatiin 6160 ja kokonaisarvoksi tuli 2342. Se on alle nykytietokoneen keskiarvon. Testissä käytetyllä ssd-asemalla päästiin hyvään 1,2 gigabitin lukunopeuteen sekunnissa. Ssd:n ansiosta laite onkin tehokas peruskäytössä.

Shuttlen laitteessa on suorastaan epätavallisen paljon liitäntöjä. Usb-portteja on kaikkiaan kahdeksan, joista neljä on usb 3.1 -tyyppiä. Analogisen videolähdön lisäksi löytyy jopa sarjaportti. Shuttle DS10U5 voikin olla ratkaisu, jos tarvitsee vanhoja liitäntöjä käyttäviä laitteita.


+ Laadukas kotelo
+ Runsaasti liitäntöjä
+ Äänetön
– Hintava

Lisätietoja saa valmistajan sivuilta.

Katso päivän hinta hintavertailusivustolta, kuten esimerkiksi Hinta.fi-palvelusta.

Arvio

Shuttlen huippulaadukas minitietokone soveltuu moneen käyttöön ja toimii myös todella vanhojen oheislaitteiden kanssa.

Ominaisuudet

Merkki
Shuttle
Tyyppi
Minipöytäkone
Suoritin
Intel Core i5 8265U / 1,6 GHz
Näytönohjain
Intel UHD Graphics 620
Muisti
Max 32 Gt
Tallennustila
M.2 / SATA (pitää asentaa itse)
Näytön koko
-
Näytön tarkkuus
4K (3840 x 2160)
Usb-portit
8 (4 x usb 3.1, 4 x usb 2.0)
Liitännät
Hdmi, displayport, vga, sarjaportti, sd-muistikortinlukija, kuuloke- ja mikrofoniliitäntä
Verkko
Wi-Fi 5, 2 x gigabit ethernet
Mitat
20 x 16,5 x 3,95 cm
Paino
1,5 kg
Kosketusnäyttö
-
Käyttöjärjestelmä
-
Muuta
VESA-kiinnitys
CPU Mark
6160,4
2D Mark
298,3
3D Mark
1177,3
Memory Mark
2183,7
Disk Mark
8152,5
Benchmark-testi (suurin arvo on paras)
2342,4