Computeren optager ikke mere plads på bordet end et Bluetooth-tastatur.

Raspberry Pi 400

Näppäimistöön rakennettu tietokone.

tekijä Morten Skeldal Østergaard #Tietokone #Raspberry Pi
9.0

Raspberry Pi 400 on edullisin KotiMikron testaama tietokonekokoonpano, ja se oli rakkautta ensimmäisellä klikkauksella, kun minitietokone oli käynnistetty.

Alle sadalla eurolla saa täysiverisen ja tehokkaan tietokoneen, jossa kaikki komponentit on pakattu kompaktiin näppäimistöön. Ulkonäöstä tuleekin mieleen kasariaikojen laitteet, kuten Commodore 64 ja ZX Spectrum, vaikka mistään retrosta ei olekaan kysymys.

Näppäimistökuoren sisältä löytyy räätälöity ja tehostettu versio Raspberry Pi 4 -minitietokoneesta, jonka arvion voit lukea Testinurkka-palvelusta täältä. Pi 400 on helpommin lähestyttävä, koska laite ei ole riisuttu malli, eikä sen emolevyä tarvitse eikä edes voi käpälöidä samalla tavalla kuin Pi4:ssä. Lisäksi tähän malliin on saatu enemmän potkua tehokkaamman suoritinjäähdytyksen ansiosta, joka hoituu ilman hurisevaa tuuletinta, joten Raspberry Pi 400 on täysin äänetön.

Minitietokoneen takana on hyvät liitännät. Käytettävissä on muun muassa kolme usb-porttia ja pari hdmi-porttia, joihin saa kiinni kaksi näyttöä. Se on paljon tällä hinnalla.

Raspberry Pi 400 on käyttövalmis heti, kun siihen työntää käyttöjärjestelmällä varustetun microsd-muistikortin. Testissä käytettiin 32 gigatavun korttia, jollaisen saa alle kympillä. Virtansa laite ottaa usb-c:n kautta, ja jos ei osta Pi 400:n pakettia, virtalähteen voi ostaa erikseen noin 14 eurolla.

Laitetta saa valmiina pakettina, jossa tulee mukana microsd-muistikortille asennettu Raspberry Pi OS -käyttöjärjestelmä, hiiri, mikro-hdmi-kaapeli ja usb-c-virtalähde. Setti maksaa Raspberryn kaupassa vajaat 120 euroa. Pelkkä tietokone maksaa noin 80 euroa.

Latasimme kokeeksi järjestelmän, joka teki Pi:stä mediakeskuksen. Se toimi ongelmitta — myös kun liitimme tietokoneen televisioon ja katsoimme full hd -videota.

Raspberry Pi 400 -laitteesta voi tehdä näppärän toimisto-pc:n, sillä Raspberry Pi OS -järjestelmään saa muun muassa LibreOfficen. Laitteesta on lisäksi lähiaikoina tulossa myös pohjoismaisella näppäimistöasettelulla oleva versio.


+ Hyvät liitännät ja ominaisuudet

+ Rakennettu näppäimistöön

+ Suorituskyky hintaan nähden

 

Raspberry Pi 400 -tietokoneen voi ostaa Raspberryn verkkokaupasta, joko pelkän tietokoneen tai valmiina pakettina.

Conclusion

Raspberry Pi 400 on näppäimistöön rakennettu tietokone, jota koostaan huolimatta voi käyttää täydellisenä kotitietokoneena.

Ominaisuudet

Merkki
Raspberry Pi
Tyyppi
Minitietokone
Suoritin
Broadcom BCM2711 quad-core Cortex-A72, 1,8 GHz
Muisti
4 Gt
Tallennustila
Microsd-muistikortti
Usb-portit
2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0
Liitännät
2 x HDMI, microSD
Verkko
Ethernet, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mitat
28,6 × 12,2 × 2,3 cm
Paino
386 g
Käyttöjärjestelmä
Valittavissa